Met ons werk sta je mooi met de mond vol tanden!

Helaas heeft ons mooie vak een zwarte kant gekregen, door de import vanuit het buitenland.

Eerder, in de jaren 80 en 90, heeft dat ook al gespeeld in de landen uit het voormalige "oostblok", maar tegenwoordig worden kronen- en bruggen massaal in lagelonen landen gemaakt, zoals China, Filipijnen en India. Uiteraard voor prijzen waar in Europa niet voor wordt gewerkt, maar ook niet met de kwaliteit die in West-Europa wordt gehanteerd.

Tesamen met de economische crisis heeft dat heel veel schade veroorzaakt in de tandtechnische markt en diens werkgelegenheid. Zelfs de zorgverzekeraars hebben daar nog een schepje bovenop gedaan door de tandarts meer te vergoeden bij een importkroon, dan èèn van een binnenlands laboratorium.

De prijs is aanzienlijk lager, maar de kwaliteit is ook niet hetzelfde als Nederlands maatwerk. Omdat dit een marktwerking is van de laatste jaren is er nog geen duidelijkheid wat betreft de levensduur en garantie op deze kronen. Aangenomen dat in Nederland een verwachte levensduur wordt gehanteerd van 20 tot 25 jaar, moeten we nog maar afwachten wat de buitenlandse importkronen teweeg gaan brengen. Maar de waargenomen "gebreken" zijn niet dusdanig, om deze kronen als "kwalitatief zeer goed te kwalificeren". Als men niet te kritisch kijkt naar randaansluiting, pasvorm en kleur dan zijn ze in ieder geval "aanvaardbaar".

Maar eerlijk toegegeven: de keerzijde is, dat er voor een bepaalde bevolkingsgroep, nu ook kroon -en brugwerk binnen handbereik ligt, wat weer betekend dat het gebitsonderhoud in zijn geheel bekeken zal stijgen.......!

Echter: er is meer aan de hand met importkronen: Een Deens testrapport waaruit blijkt, dat de door het Chinese ISO-gecertificeerde laboratorium opgegeven goudpercentage van de geleverde kronen niet correct is. Het gaat hierbij om significante afwijkingen: niet het beloofde 75 procent maar slechts 27 tot 54 procent. Ook werden er sporen van nikkel en lood aangetroffen (in nederland verboden stoffen in tandheelkundige legeringen). 那不是得那么整齐中国